A táborozók felkeresték Hargita megye és környéke ismert és kevésbé ismert helyeit (Szárhegy, Güdüc, Bucsin Gyilkos-tó és vidéke, Csíkszentkirályi Lucs stb.).

Változatos és gazdag tevékenység várta a délelőtt gombásztúrákon résztvevőket délután és este.

Megnyílt egy gombafotó-kiállítás (a marosvásárhelyi Bélfenyéri Gáboré), erdélyi és anyaországi szakemberek segítségével (Benedek Lajos, Pál-Fám Ferenc, Szász Balázs, Szilvásy Edit) faj-meghatározási és -felismerési, valamint gombák szépe verseny volt (utóbbi Málnási András, a marosi fiókszervezet elnökének irányításával).

Két könyv bemutatójára is sor került. Zsigmond Győző Népi gombászat a Székelyföldön c. kötetéről szólva annak gyergyói vonatkozásait emelte ki, elsősorban a gyergyói népi gombászatot mutatta be két este (két részben). A nemrég megjelent Négy évszak gombás ételei c. könyv kiadója (Varga Károly, a Corvin Kiadó igazgatója) és a szerzők (Szilvásy Edit és Dénes) egyaránt szót kaptak.


Az LKG itt adta át idei két Pázmány Dénes-díját, a kitüntetettek közt van az udvarhelyszéki jelenleg Németországban élő Vánky Kálmán is, ki egyértelműen a világ első számú üszöggombásza, az LKG szaklapjának társszerzője.

A másik díjat Horber Pál gyógszerész kapta Nagyváradról, kinek díjazásakor és a szárhegyi LKG-küldöttgyűlésen egyaránt hangsúlyosan szóba jött, hogy országos sepsiszentgyörgyi székhelyű gombászegyesületünk a romániai román gombászegyesülettel egyetértésben ezúttal is tiltakozik az ellen, hogy államunk, kormányunk illetékesei nem tartják tiszteletben a 2006 februárja óta érvényben lévő, de sajnos nem működő gombatörvényt. Ennek következménye legalábbis részben az, hogy évente számos emberéletet követel a gombamérgezés, és az ezért felelőseket nem vonják sajnos felelősségre Romániában.

Megbeszélést is tartott tehát a nemzetközi táborban, konferencián az LKG, melyen megint terítékre került a gombatörvény ügye.

A táborozók bizonyára ez alkalommal is alaposan hozzájárultak a vidék gombavilágának felméréséhez, a vidék népszerűsítéséhez, az időjárási viszonyok miatt főképp a szárazságtűrő fajok térképezhettek fel alaposan ezúttal. Így is 100 körüli gombafajt azonosítottak a táborban és ki is állították feliratozva ezek nagy részét.

Örültek a szervezők, hogy támogatókra találtak például Hargita Megye Tanácsában, s főleg a Hargita Megyei Agrárkamarában (személy szerint Márton Istvánban, Máthé Emmában), a szárhegyi és sepsiszentgyörgyi helyi tanácsban, Maros Megye Tanácsában és sok lelkes szárhegyiben (kik közül hadd emeljük ki ábécérendben a következőket: Becze László, Csergő József, Ervin atya, Gábor László, György Ferenc, Kassay Péter, Korpos Lajos), s támogatást nyújtott nekünk a sepsiszentgyörgyi Dália kft, kárásziak, a Truffoir Ltd., valamint Italo de Michelis. Házigazdáink voltak: a szárhegyi kolostor és gyermekotthon (Szent Ferenc Alapítvány) és a Kulturális és Művészeti Központ.

Articolul anterior Următorul articol

Back to top