1. évi gombásztáborunkat augusztus 18-23 . közt tartjuk katrosai (kézdiszéki) vendégházban, hol erdős-hegyes környezet vár minket és több eső, mint tavaly volt. Szívesen látunk. Irányár: 150 euró. Az ár fedezi a szállást (többnyire kétágyas fürdőszobás lakrészekben) 5 éjszakára és a teljes ellátást (reggeli, ebéd, vacsora, 18-én csak vacsora, 23-én csak reggeli). Tiszteletbeli tagoknak, bedolgozóknak kedvezmény jár.

    A bejelentkezés, illetve az előlegfizetés sorrendje számít túljelentkezés esetén. Határidő: 2013. május 15. Aki teheti, látogasson el hozzánk. Katrosa Kézdivásárhelytől tizenöt, Kézdiszentlélektől tíz kilométerre található. Innen már csak 1 km van a történelmi Csík (pontosabban Kászon) és Háromszék, a mai Hargita és Kovászna megye határáig.

    A lomberdőkkel keretezett, csendes itteni völgy a szelektől is védve van. A mai szájhagyomány is úgy tartja, hogy a telep legrégibb épülete, az egykori fogadó Bethlen Gábor erdélyi fejedelem vadászháza volt, aki többször is megszállt ezen a helyen. Nem is olyan régen, valamikor a monarchia utolsó éveiben, a mai fogadó homlokzatán még ott volt a fejedelmi címer.

    Katrosát nyugat-keleti irányban szeli át egy kék ponttal jelzett turistaösvény, amely Bálványosfürdőt köti össze a Katrosától keletre emelkedő Gombás-bérccel. A Katrosa-patak völgyében él a vidéken eléggé ritka turbánliliom.

    Orbán Balázs is említi az akkor még nem létező üdülőhely vidékét: „A Várélin felül levő Katrosa patak mellett egy helyet Vadaskertnek hivnak, hagyomány szerint e vár asszonya Darnóczi Sárának, – ki e vidék hagyományaiban nagy szerepet játszik – volt ott vadaskertje, mi nem lehetetlen azért, hogy e kis sasfészek is a Tarnóczi család birtokában lévő menhely volt; (...) Ha a Perkő alólról tekintve, szép sziklarétegeivel s a tetejét koronázó szent imolákkal festői képet mutat, mennyivel szebb, nagyszerübb azon távlati kép, mely annak tetejéről feltárul. Egész Háromszék, Sepsiszék egy kis szögletének kivételével, mint éplapon terül el e páratlanul szép síkság, melyet a leggyönyörübb, legváltozékonyabb havasok fantasztikus csúcsaikkal keretelnek körül, Sz.-Lélektől Brassóig (...) oly szép, oly vonzó, hogy bár hányszor lássa is az ember, különböző nézpontról, különböző világitásban tekintve, mindig uj és meglepő festi pontokat fedez el, (...) melyek körvonalai és szinezete mindig meglepően szép és ragyogó.”

    Itt próbáljunk tehát szétnézni, gombászni, tudva, hogy erre sokan teszik, és hagyományosan jól készítenek meg viszonylag sokféle gombát, köztük olyanokat is, melyeket máshol nem vagy alig ismernek.

    Részletek felől a megadott telefonszámon, illetve e-mailen kell érdeklődni. Támogatottság esetén a költségekből – a lehetőségekhez mérten – valamennyit visszatérítünk.

Articolul anterior Următorul articol

Back to top