Jövő évi gombásztáborunkat augusztus 17-22. közt tartjuk a Hargita alján. A csíkkarcfalvi Antal és Vidor, valamint a helyi tanács vendégházában, hol erdős-hegyes környezet vár minket és remélhetőleg legalább annyi eső, mint tavaly volt. Szívesen látunk 21 km-nyire Csíkszeredától. Irányár: 150 euró. Az ár fedezi a szállást (többnyire kétágyas fürdőszobás lakrészekben) 5 éjszakára és a teljes ellátást (reggeli, ebéd, vacsora, 17-én csak vacsora, 22-én csak reggeli). LKG-tagoknak, tiszteletbeli tagoknak, bedolgozóknak kedvezmény jár.

A bejelentkezés, illetve az előlegfizetés sorrendje számít túljelentkezés esetén. Határidő: 2015. május 15. Aki teheti, látogasson el hozzánk. Csíkkarcfalva (románulCârța) falu Romániában, Hargita megyében. Karcfalva, Ábránfalva és Tótfalva összeolvadásából keletkezett, már az 1330-as években létezett. Egykori járási székhely. Ma Csíkjenőfalva tartozik hozzá. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Felcsíki járásához tartozott. 1992-ben 1291 magyar lakosa volt. Társközségeivel együtt 5785 lakosából 5736 magyar, 29 cigány és 20 román volt.

A község határában, a Csonkatoronynak nevezett rom Felcsík egyetlen templomának maradványa, ahová a hívek még csónakkal jártak misére.

Nagy múltra tekint vissza az iskola, léte 1585-ig vezethető vissza. A 2000. augusztusi Nagyboldogasszony Napokon, amelyet a Nagyboldogasszony alapítvány szervezett, az iskolát a falu szülöttéről, Mártonffy György püspökről nevezték el. Már az 1800-as években Csíkkarcfalvának volt gyógyszertára és itt működött Felcsík egyetlen kórháza. A várfalon belül áll a terebélyes, évszázadosnál idősebb hársfa.

Az utóbbi években elkészült a két falut átszelő ivóvíz hálózat és a szennycsatorna rendszer, elkészült az Olt és Székaszó folyók partjainak részbeni megerősítése, felújították az iskolaépületeket és óvodákat, a polgármesteri hivatalt, valamint elkészült és átadták rendeltetésének az új piacteret. Itt található az ország első vidéki műjégpályája, amelynek befedési munkálatai folyamatban vannak. 2010 augusztusában került sor a ravatalozó felavatására is.

A templomot, a Csíki-medence legszebb vártemplomát, Csík legmagasabb 4 öles várfala veszi körül, fedett gyilokfolyosóval és lőrésekkel. Orbán Balázs így róla: Karcfalva felső végénél egy, a Madicsa nevü hegyböl kiszökellő gyüleg (conglomerat) szikladomb emelkedik fel, ezt keletről az Olt, délről a Székaszó pataka folyja körül, fennlapját Nagy-Boldogasszonyfalva gyönyörüen fekvő temploma koronázza, mely ódon várfalaival, fény lő magas tornyával e vidék fénypontját alkotja, különben épitészetileg is figyelmet érdemlő műemlék.

Itt próbáljunk tehát szétnézni, gombászni, tudva, hogy erre sokan teszik, és hagyományosan jól készítenek meg viszonylag sokféle gombát, köztük olyanokat is, melyeket máshol nem vagy alig ismernek.

Részletek felől a megadott telefonszámon, illetve e-mailen kell érdeklődni. Támogatottság esetén a költségekből – a lehetőségekhez mérten – valamennyit visszatérítünk.

A László Kálmán Gombászegyesület elnöksége

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Back to top